Uusi portaikko vanhaan taloon

Ostimme suurehkon puutalon, joka tarvitsi kokonaisvaltaisen remontin. Talon sisäportaat olivat huonossa kunnossa ja remontin alussa ajattelimme, että teemme itse uuden portaikon.

Mieli kuitenkin alkoi muuttua remontin edetessä. Yhdeksän kuukauden remontoinnin jälkeen portaiden uusiminen tuli vihdoin ajankohtaiseksi eikä intoa lisätöihin enää juuri ollut. Remontin edetessä oli myös käynyt selväksi, ettei portaiden uusiminen olisi mikään läpihuutojuttu.

Talossa on kolme kerrosta, joten portaikko on korkea. Ja kuten vanhoissa taloissa yleensä, yksikään seinä tai kulma ei ole suora ja portaikon leveydessä oli suurta vaihtelua. Vanhat portaat olivat myös melko jyrkät, joten uusista portaista haluttiin turvallisemmat lapsille.

Portaikko sijaitsee heti sisääntulon vieressä ja on muutenkin näkyvällä paikalla talossa, joten niiden ulkonäkö oli meille myös tärkeää. Meillä oli selkeä visio, miltä portaiden piti näyttää.

Hoviportaat myönsivät saman tien, ettei tapauksemme tosiaan ollut se helpoin mahdollinen. Hoviportaiden porrasmestari -palvelun avulla kaikki kuitenkin hoitui meidän näkökulmasta vaivattomasti. Portaikko käytiin mittaamassa todella tarkasti, jonka jälkeen saimme nähtäväksi 3D -mallin portaista. Asennus tapahtui sovittuna päivänä ja ilman ongelmia.

Uudet portaat ovat turvalliset ja näyttävät juuri siltä, miltä halusimmekin. Vanhat portaat nitisivät ja kirskuivat, joten tuntui juhlalliselta astella ensimmäistä kertaa uusia, täysin äänettömiä portaita pitkin.

Lasikaiteista tulikin pinnakaiteet

Nokialle rakentuneessa uudessa omakotitalossa asukkailla oli aluksi portaikon suhteen vahva visio kauniista lasikaiteista. Lapsiperheen äiti alkoi kuitenkin epäröidä suurien lasipintojen toimivuutta lapsiperheessä, sillä vanhemmilla ei ollut innostusta pyyhkiä kaiteita jatkuvasti taaperon käsienjäljistä.

Sosiaalisesta mediasta löytyi kuva moderneista pinnakaiteista ja siitä se ajatus sitten lähti. Mustat pinnakaiteet ovat ryhdikkäät, modernit ja tuovat puisen askelman parina asuntoon mukavaa rouheutta. Kaiken kaikkiaan portaat istuvat nyt tyyliltään ja väreiltään muuhun sisustukseen todella hienosti. Hoviportaat toteutti portaikkoon myös tyyliin sopivat lapsiportit portaiden ylä-  sekä alapäähän.

Talon askelmissa on myös etenkin lapsiperheissä erittäin tärkeä ominaisuus, liukuesteet. Tässä portaikossa ne ovat kuitenkin näkymättömät ja portaikko onkin ensimmäinen Hoviportaiden tällä tekniikalla toteuttama ratkaisu. Askelmissa ei siis ole näkyvissä minkäänlaista liukuestettä, vaan puun pinta on karhennettu, jolloin se ei ole jalalle tai edes villasukalle liukas astua.

Uudiskohteen porrasremontti

Kaksikerroksisessa, kerrostalossa sijaitsevassa uudiskohteessa oli asuntoa ostettaessa portaat jo tietysti olemassa. Portaat ja niiden kaiteet eivät kuitenkaan miellyttäneet, sillä ne tukkivat liikaa isoista ikkunoista avautuvaa merinäkymää. Lisäksi portaikon alapäässä oleva tuuletusikkuna ei auennut, vaan osui portaisiin.

Uusia portaita lähdettiin siis suunnittelemaan sekä visuaalisesta että käytännön näkökulmasta. Askelmiin haluttiin aitoa ja aidon näköistä puuta, joka sopisi asunnon lattioihin. Tässä auttoi suuresti Hoviportailta lähetetyt mallipalat, joita sai rauhassa kotona vertailla muihin materiaaleihin ja tarkastella eri valaistuksissa.

Kaiteissa ehdoton kriteeri oli keveys ja se, että ne peittäisivät kaunista merimaisemaa mahdollisimman vähän. Modernit lasikaiteet kevyillä ja ilmavilla käsijohteilla olivat siis luonteva ratkaisu tähän tilaan. Läpinäkyvät lasikaiteet tuovat kaksikerroksiseen asuntoon myös lisää avaruutta ja antavat eleettömyydellään  maiseman säilyä huomion keskipisteenä.

Suunnittelu oli vahvaa yhteistyötä asukkaiden ja Hoviportaiden kesken. Portaiden alaosan erikoisaskelmat tekevät käytöstä mukavaa, portaat tuntuvat tutuilta eikä jalkoja tarvitse asetella tai askelmissa kulkemista erikseen miettiä.
Hoviportaiden askelmat kuljettavat kulkijaa tutunoloisesti.

Uusi omakotitalo Lahdessa

Meillä oli selkeä visio, millaiset portaat haluamme. Portaiden piti olla tolpattomat lasikaiteet ja sopia yhteen lattian kanssa, kertoo perheen äiti Kia. Talopakettiin sisältyneet portaat eivät yksinkertaisesti kelvanneet ja portaita toimittavan tahon kanssa ei päästy yhteisymmärrykseen.

Kun löysin Instagramista talon, jonka ihanat portaat Hoviportaat oli toteuttanut, keskustelin heidän kanssaan ja päädyin laittamaan viestiä Hoviportaille. Meni ehkä pari päivää kun Hoviportailta otettiin yhteyttä. Sain heiltä superhyvää palvelua ja he ymmärsivät heti mitä haen.
Sain mallikappaleet väreistä ja totesin miehelle, että nyt löytyi taho, joka hoitaa asioita kuten pitääkin.

Valmiit portaat ovatkin ihanan valoisat ja juuri sellaiset, mitkä oli etukäteen haaveissa piirtynyt verkkokalvoilleni.
Kaikin puolin voin kyllä sanoa, että kotimainen perheyritys on ajantasalla ja nuo portaat ovat osa meidän sisustusta keskeisellä paikalla. Näin on hyvä.

Aina oppii asioita ja tässäkin tajusin sen, että seuraavassa rakennusprojektissa otetaan porrasvalmistaja mukaan jo ihan alussa taloa suunnitellessa. Säästytään monelta ongelmalta.

 

Onnistunut kokonaisuus Hoviportaiden kanssa

Taloprojektimme alkoi vuonna 2016, kun hankimme Jyväskylän Tarhamäestä tontin uudelle kodillemme. Alkuperäinen suunnitelmamme oli rakentaa yksikerroksinen talo, mutta tontin muoto ja koko ei ollut paras mahdollinen tälle ajatukselle. Asuinpinta-ala piti saada pienempään pakettiin, jolloin talo olisi rakennettava kahteen kerrokseen. Siitä alkoivat suunnittelutyö ja reissut rakennusalan tapahtumiin vuosien 2016 ja 2017 aikana. Yksi tärkeimmistä päätöksistä oli mielestämme portaikko sekä toisen kerroksen kaiteet. Halusimme kodin, jossa on ilmavuutta ja mahdollisimman vähän rakenteiden tuomia näköesteitä.

Lue lisää ”Onnistunut kokonaisuus Hoviportaiden kanssa”

Tehdään talo -blogi: Portaat

Kaksikerroksiseen taloon kuuluu tietenkin portaat. Portaat tulevat usein keskeiselle paikalla, joten niiden ulkonäköön on syytä keskittyä. Meillä portaiden ulkomuodon saneli niille tuleva aukko, joka oli noin 2m x 2m neliö. Siihen mallivaihtoehtoja oli vain yksi: tasanteeton U-porras. Sen voi valita umpi- tai avomallina. Materiaalina voi olla puu tai metalli. Metalliportaat ovat kalliimmat vaikka kyllä puuportaistakin saa hinnakkaat.

(more…)

Talotaika – onnistunut porrasvalinta

Meidän porrastoimittajaksemme valikoitui Hoviportaat, pitkän linjan porrasvalmistaja Kangasniemeltä. Kirjoittelin keväällä porrasinspiraatiosta, jonka jälkeen sain yhteydenoton suoraan Hoviportailta. Heidän palveluasenteensa vakuutti minut ensimetreiltä alkaen, vaikka toiveenamme olikin vähän perusportaista poikkeava lopputulos. Kävin tehtaalla paikan päällä jututtamassa portaiden suunnittelijaa, joka kuunteli toiveeni ja toteutti niiden pohjalta juuri sellaisen piirustuksen, jota olin lähtenyt hakemaan. Halusin portaisiin ilmavuutta ja keveyttä ja toisaalta myös vähän persoonallista otetta. Mielestäni näissä portaissa toteutuvat nuo kaikki toiveet.

Lue lisää ”Talotaika – onnistunut porrasvalinta”