Tehdään talo -blogi: Portaat

Kaksikerroksiseen taloon kuuluu tietenkin portaat. Portaat tulevat usein keskeiselle paikalla, joten niiden ulkonäköön on syytä keskittyä. Meillä portaiden ulkomuodon saneli niille tuleva aukko, joka oli noin 2m x 2m neliö. Siihen mallivaihtoehtoja oli vain yksi: tasanteeton U-porras. Sen voi valita umpi- tai avomallina. Materiaalina voi olla puu tai metalli. Metalliportaat ovat kalliimmat vaikka kyllä puuportaistakin saa hinnakkaat.

Portaat tulevat usein keskeiselle paikalla, joten niiden ulkonäköön on syytä keskittyä.

Portaiksi Hoviportaat ja asennus itse

Pyysimme tarjoukset neljältä yritykseltä. Toiveena  kaikille oli puuportaat, lasikaiteet ja askelmat tammea. Asennuksen tekisin itse.

Tarjousten perusteelle emme oikein osanneet valita porrastoimittajaa vaikkakin Kartano-portaat putosi pois, sillä hinta oli yli kaksinkertainen muihin verrattuna. Tosin heidän portaiden rakennekin oli toisenlainen, ns. satulaporras. Sattumalta huomasin lukemassani rakennusblogissa (villa Luhta) hienot portaat. Ne sattuivat olemaan Hovinikkareiden mallistosta, joten valinta oli sillä selvä. Hintaa portaille tuli noin 3600 euroa.

Portaat toimitettiin kätevästi pahviin pakattuina suoraan tontille, josta kannoin ne sisään. Yksikään paketti ei ollut liian suuri yksin kannettavaksi. Lasit tulivat eri kuormassa. Yksi laseista oli rikki johtuen huolimattomasta pakkauksesta, mutta sen tilalle toimitettiin pikaisesti uusi lasi.

Portaiden asennus kesti kaksi päivää kahdelta amatooriltä, enkä suosittele sitä muille. Aikamoista arpomista koko homma, kun ei oikein tiennyt miten portaat olisi aukkoon työntänyt. Ammattiasennus olisi maksanut noin tuhat euroa, joten melkoisen säästön sai itse asentamalla aikaiseksi. Hankalaa se silti oli, enkä vieläkään tiedä, miten ne pitäisi oikeasti asentaa. Erityisesti lasien sovittaminen uriin oli erityisen kamalaa.

Tässä ne nyt kuitenkin ovat. Hovinikkarit malli: Virgon, lakatut tammiaskelmat.

Alkuperäinen artikkeli: http://koti.ts.fi/tehdaan-talo/sisustus-portaat/

Blogi: Tehdään talo
Testi ja kuvat: Antti Kontula
Julkaistu: 7.4.2015