Silminnähden tyylikäs

Kangasniemeltä lähtöisin oleva Hoviportaat on yritys, joka suunnittelee ja valmistaa tyylikkäitä portaita sekä uudisrakennuksiin että remonttikohteisiin. Kokenut Hoviportaat-tiimi tietää, etteivät portaat ole vain siirtymiä varten, vaan ne ovat myös hallitseva visuaalinen elementti. (Talomestari 06/2018). Niinpä portaat suunnitellaan silmää miellyttäviksi, käytännön toimivuutta unohtamatta.

Tyylikkyyden monet valinnat

Yrittäjä Kari Laitinen tietää, että portaiden esteettisyys vaikuttavat asiakkaiden valintoihin.

 

– Portaita mietitään todella tarkasti, niin mallia, materiaaleja, pintakäsittelyä kuin värejäkin.

Jokainen porras suunnitellaan toimivaksi sisustukselliseksi kokonaisuudeksi. Suunnitteluvaiheessa portaisiin valitaan yhä enemmän yksilöllisiä ratkaisuja yhdistelemällä esimerkiksi erilaisia materiaaleja: kaiteisiin voidaan laittaa esimerkiksi lasia ja rosteria, tai lasia ja puuta. Mallin lisäksi myös värimaailman katsotaan sopivan muuhun sisustukseen. Esimerkiksi askelmien väri sovitetaan usein lattian väriin, jotta tulos olisi harmoninen.

Kun halutaan kokopuuportaat, joissa ei ole muita materiaaleja, ne ovat yleensä yksinkertaiset, suoria linjoja, ja kantikkaat kaideosat. Kun yhdistetään yhdistetään metallia portaisiin, kaiteet ovat usein kevyet ja pyöreät.

(Talomestari 06/2018)

Sisustuksen verran

Hoviportaat tekevät tarvittaessa yhteistyötä sisustussuunnittelijan kanssa toimivan kokonaisuuden takaamiseksi. Erityisesti värikoodeja suunnitellaan tarkoin kokonaisuuden kannalta.

– Tämän päivän uudisrakentamisessa näkyy puolestaan tyylisuunta, jossa kaikki on kevyttä ja valoisaa. Ikkunat ovat suuria, entisten pienten ikkuna-aukkojen sijaan tehdään koko seinän kokoisia ikkunoita, jopa kahteen kerrokseen yltäviä. Silloin lasielementit sopivat portaisiinkin hyvin.

Valoisuutta saadaan lisättyä myös porrasvaloilla. Portaikkoon voidaan laittaa yleisvalaistus, mutta nykyisin niitä ei aina haluta tai tarvita. (Talomestari 06/2018). Erilliset porrasvalot ovat suosittuja.

– Hyvin trendikkäitä ovat led-valot, joita voidaan himmentää, ja niihin löytyy myös erilaisia värejä, ei pelkästään suosituinta lämmintä valkoista. Valoilla voi vaihtaa tunnelmaa tilanteen mukaan.

– Led-porrasvaloja monet käyttävät myös yövaloina, koska ne kuluttavat hyvin vähän sähköä ja niiden valoteho on himmennettävissä halutunlaisiksi.

Portaikko on hyvin valaistu, kun led-valot laitetaan joka porrasaskelman etureunaan. Tällainen ratkaisu on myös turvallinen, jokaisen askelman erottuessa selkeästi. (Talomestari 06/2018).

Turvallisuutta unohtamatta

Tyylikkäissä ratkaisuissa otetaan aina myös turvallisuus huomioon. Hovinikkarit käyttävät lasisissa porrasratkaisuissa turvalasia, joka kestää kolahduksia ja aikaa (Talomestari 06/2018).

– Siihen ei ihan pienillä työkaluillakaan tule minkäänlaista jälkeä, se on erittäin turvallinen materiaali.

Turvallisuutta ei unohdeta myöskään portaiden pintakäsittelyssä. Tämän vuoksi askelmiin laitetaan useimmiten liukuesteurat. Tarvittaessa tehdään myös öljyvahaus lakkauksen sijaan, sillä sen avulla saadaan portaaseen tahmeampi pinta.

– Portaiden turvallisuuteen vaikuttaa suuresti myös se, että askelmat ovat ammattitaitoisesti tehdyt ja geometrisesti oikein suunniteltu.

– Askelmien tulee olla riittävän leveät kaikilta kulkualueen osilta, jotta siihen on helppoa ja turvallista asettaa jalka.

Lapsiperheet haluavat usein myös portin portaiden eteen. Portti suunnitellaan yleensä niin, että että sen voi poistaa myöhemmin niin, ettei portaiden ulkonäkö kärsi. Myös ne taloudet, joissa on lemmikkejä, saattavat haluta portteja.

– Meillä on tarjolla ihan vakiomallisia portteja, mutta toki teemme myös design-ratkaisuja.

Alkuperäinen artikkeli:
Pitkänen, Tarja 2018: Lasikaiteet nyt suosittuja. Talomestarit 06/2018, 94-96.